Njerëzit vunë këmbë për herë të parë në Hënë një gjysmë shekulli më parë, por ajo mbetet kryesisht e pashkelur dhe e paeksploruar deri në ditët e sotme dhe njerëzimi nuk mund të bjerë dakord se si të bëjë biznes atje. Në fund të fundit, kush e “zotëron” Hënën?
Pesëdhjetë vjet pasi Neil Armstrong e bëri “një hap të vogël” në sipërfaqen e Hënës më 21 korrik 1969, raca për të arritur sërish në trupin më të afërt të Tokës trup qiellor duket të jetë në ‘pavarësi’ të plotë.

Interesi në satelitin e vetëm natyror të planetit tonë u rrit për rreth tre vjet, midis 1969 dhe 1972, pastaj u zhduk si pjesa tjetër e programit Apollo u anullua.

Megjithatë, kohët e fundit është rindezur, meqë shumë vende bashkohen me garën e re të hapësirës – këtë herë si më shumë për lavdi ose shkencë dhe nxitur më shumë nga ideja e përdorimit potencial të burimeve natyrore të Hënës.

Ndërsa të ‘sapoardhurit’ në këtë garë ndajnë planet e tyre për eksplorimin e ardhshëm hënor, ndërsa SHBA dhe Rusia planifikojnë një kthim në Hënë, lindin shumë pyetje.

Kush e “zotëron” Hënën?
Ligjërisht, askush. Traktati i Hapësirës së Hapur (OST), i cili u krijua në vitin 1967 (dy vjet para uljes së parë hënor), shprehimisht thekson se eksplorimi dhe përdorimi i Hënës “do të kryhet për të mirën dhe në interes të të gjitha vendeve” dhe në asnjë mënyrë nuk mund të “nënshtrohet përvetësimit kombëtar me kërkesë të sovranitetit” ose ndonjë mjeti tjetër. A e bën këtë eksplorim kushdo që ka burime të mjaftueshme dhe vullnet?

“Hëna është sigurisht objekti i së drejtës ndërkombëtare dhe nuk është një hendek ligjor”, tha Alexander Vylegzhanin, një profesor në Universitetin MGIMO.

Marrëveshja e vitit 1979 mbi veprimtaritë e shteteve në Hënë dhe trupat e tjerë qiellorë (Marrëveshja e Hënës) parashikon rregulla specifike për aktivitetet që lidhen me burimet natyrore të Hënës (neni 8, në konkret). Gjithashtu parashikon krijimin e një regjimi ndërkombëtar “për të qeverisur shfrytëzimin e burimeve natyrore të Hënës” (Neni 11).

Problemi është se Marrëveshja e Hënës, sipas profesor Vylegzhanin, “nuk ka marrë mbështetje të madhe” – më pak se 20 vende (dhe as SHBA dhe Rusia) nuk janë pjesë e saj.

Kolegu i tij, Mariam Yuzbashyan, profesor i asociuar në Universitetin MGIMO, shtoi se “do të jetë e rëndësishme të ruhet pajtueshmëria me parimet themelore të ligjit të hapësirës ndërkombëtare, të cilat janë me rëndësi të madhe për zhvillimin e mëtejshëm të aktiviteteve hapësinore, duke përfshirë ato komerciale dhe në veçanti ato në shfrytëzimin potencial të burimeve. Sa i përket këtyre të fundit në të mirë përpara se ndonjë konflikt i mundshëm të lindë një regjim të veçantë ndërkombëtar duhet të dakordohet nga shumica e shteteve “.

Pse Hënën?
Nëse sovraniteti nuk mund të kërkohet ligjërisht, madje edhe në atë më të vogël të asaj që konsiderohej prej kohësh një shkëmb në hapësirë të vdekur, pse është pothuajse çdo vend aspirues për këtë hapësirë? Shkurtimisht, për shkak të perspektivave për eksplorimin e ardhshëm të hapësirës.

Rezulton se Hëna ka burime që mund të përparojnë shumë eksplorimin e hapësirës – dhe shfrytëzimin e saj. Një burim i tillë është uji. Gjurmët e tij në formën e akullit u zbuluan nga një mision indian në vitin 2008.

Perspektiva e ujit ka krijuar ëndrrat e bazave të përhershme në Hënë, duke përdorur akullin hënor si një burim rakorderi për udhëtime hapësinore më ambicioze, të tilla si shkuarja në Mars dhe më gjerë.

India është duke u përgatitur për të nisur misionin e saj të dytë në polin e hënës së jugut për të kërkuar ujë.

Rusia dhe SHBA gjithashtu planifikojnë të nisin misionet e tyre për të eksploruar burimet hënore, përkatësisht në vitin 2021 dhe 2023, ndërkohë që Kina kërkon të dërgojë një seri sondash.

A mund të bëhet Hëna një zonë konflikti sa herë që të ndodhë?
Ky lloj i konkurrencës ndërkombëtare natyrisht ngre idenë shqetësuese se një luftë mund të shpërthejë.

Traktatet ekzistuese ndërkombëtare ndalojnë “ngritjen e bazave ushtarake, instalimeve dhe fortifikimeve” në Hënë, si dhe testimin e çdo arme atje.

Në fakt, Hëna është edhe më e mbrojtur se vetë Toka, pasi Traktati i Hapësirës së Jashtme ndalon vetëm armët e shkatërrimit në masë nga orbita e Tokës.

A mund të kërkojë një kompani private pjesë të sipërfaqes së Hënës për vete?

Siç është rasti me qeveritë kombëtare, asnjë korporatë nuk mund të kërkojë ligjërisht një pjesë të Hënës për pronësi të vetme. Në fund të fundit, traktati thekson se aktivitetet e kryera nga njësitë qeveritare dhe joqeveritare njësoj ende duhet të jenë në përputhje me dispozitat e saj, të cilat përgjithësisht përjashtojnë çdo ndarjen e madje një pjese të sipërfaqes hënore – ose atë të çdo trupi tjetër qiellor për atë çështje .

Megjithatë, është pak më e komplikuar për korporatat, sepse nuk është e ndaluar ndonjë veprimtari tregtare në hapësirë që nuk lidhet me përvetësimin e drejtpërdrejtë të trupave qiellorë ose pjesëve të tyre.

Po në lidhje me trupat e tjerë qiellorë?
Deri më tani, rregullat e parashtruara në Traktatin e Hapësirës së Jashtme zbatohen për çdo trup qiellor përtej Tokës – që do të thotë Hëna, Marsin dhe madje edhe asteroidi më i vogël. Kjo do të thotë që ne nuk mund të shohim së shpejti “Luftën e Yjeve”.

Leave a Reply

Adresa juaj email s’do të bëhet publike. Fushat e domosdoshme janë shënuar me një *

*