Kam pranuar propozimin e Nicola Zingaretti me entuziazëm dhe besim. Kështu fillova këtë përvojë të re: Unë jam një kandidat në listën e PD në Zgjedhjet Europiane në zonën e Italisë Jugore, që përfshin rajonet e Abruzzo, Basilicata, Kalabria, Campania, Molise dhe Puglia.

Kushdo që m njeh mes jush e di se sa shumë kjo zgjedhje më ka bërë të mendoj. Isha e bindur për sigurinë se vendosja e Jugut në qendër të veprimeve të qeverisë të Italisë dhe Evropës është një angazhim qytetar për të cilin është e vlefshme që të përfshihet. Dhe vendosmëria tjetër: është e nevojshme që të gjithë të mendojnë se “rinia italiane” dhe diaspora duan të vendosinë veten në personin e parë për Italinë dhe Evropën.

Në qendër të kandidaturës sime ka Jugun e të drejtave për të kërkuar dhe mbrojtur së bashku, para së gjithash të drejtën për shkollë dhe punë; Jugu i mundësive të barabarta, kultura si një motor zhvillimi dhe angazhimi social; Jugu i të rriturve që investojnë në të ardhmen e fëmijëve dhe mbështesin shumë të rinj në betejën planetare për qëndrueshmëri mjedisore; të Jugut nga të rinjtë që duan të kthehen në nje shanc për burimet e territorit të tyre, të cilët rezistojnë dhe luftojnë kundër degradimit dhe krimit çdo ditë.

 

Jugu në të cilin unë besoj është sinteza e vlerave të përbashkëta të Italisë dhe Evropës, është bukuria për t’u mbrojtur dhe një burim për t’u vlerësuar, e entuziasmur nga ngrohtësia unike e popullit të saj. Kam pasur privilegjë  të madh për të njohur Italinë Jugore duke filluar nga puna ime me komunitetet Arbëresh, me realitete komplekse dhe të mrekullueshme. Në këto territore, si shumë të tjerë në Jug, ka shumë për të bërë për punë, për të dhënë mundësi për të ardhmen e brezave të rinj, për të mbrojtur gjuhën dhe kulturën, traditat dhe profesionet e territoreve individuale.

A e kuptoj se pjesa më e madhe e politikës së sotme nuk është në shërbim të më të dobëtve dhe nuk i takon qytetarëve italianë? Po. Pra, përse vendos të bëj të njëjtën gjë në këtë fushë? Sepse besoj në pasion, besoj në qytetarinë aktive si rënie, mungesa e së cilës do të varfërojë oqeanin. Ajo që ne jetojmë është një epokë në të cilën më shumë se kurrë jemi thirrur të mos jemi indiferentë, të marrim përgjegjësinë së bashku, sfidat me të cilat përballemi janë jetësore për të ardhmen e Italisë dhe Evropës.

Ne nuk mund të qeverisim rrjedhën e botës, por ne mund të vendosim se si t’i drejtojmë veprimet tona dhe angazhimin tonë. Dhe ashtu si pak Greta na tregon, nga një angazhim i ndërmarrë me pasion dhe vendosmëri dhe të përbashkët, mund të lind një lëvizje globale që përpiqet të përmirësojë botën për të mirën e të gjithëve.Për këtë arsye angazhimi im si qytetare,  jam e sigurt që do të vazhdojë së bashku me shumë të tjerë  .

E pranova këtë kandidaturë sepse dëshiroja të kontribuoja me historinë time të integrimit në një Europë gjithëpërfshirëse dhe solidare. Për këtë unë besoj në këtë sfidë dhe jam gati ta përballoj atë së bashku me të gjithë ata që duan të jenë pjesë aktive e këtij udhëtimi. Falënderoj Sekretarin për vendimin për hapjen e listave evropiane të PD

Të rinjt   njerëz nga sektorë të ndryshëm nga politika dhe italianë të rinj si unë, të etur për të kontribuar për të ardhmen tonë të përbashkët si qytetarë evropianë.

Leave a Reply

Adresa juaj email s’do të bëhet publike. Fushat e domosdoshme janë shënuar me një *

*