HMS Terror, anija e ekspeditës së Franklin mbytur në vitin 1845, është ruajtur mirë në ujërat e thella të Terror Bay, në Nunavut, Kanada. Kjo zbulohet nga pamjet e mbledhura nga një ekip hulumtues kanadez që ka eksploruar brendësinë me përdorimin e një automjeti me telekomandë. Relikti tashmë ishte lokalizuar tre vjet më parë, por ishte e nevojshme të prisnin kushtet ideale për një ekspeditë nënujore.

Në kabinat e oficerëve u gjetën shtretër dhe tavolina, si dhe rafte me disa objekte. Gjetje të tjera përfshijnë enët, shishet e qelqit, pjatat dhe gotat. Studiuesit shpresojnë të rikuperojnë madje dokumente të mbyllura që mund të zbulojnë shkaqet e fundosjes së anijes.

Fati i ekspeditës së drejtuar nga Sir John Franklin, i nisur me dy anije me vela nga Anglia në kërkim të një kalimi në veriperëndim, në detin e sotëm Arktik të Kanadasë, është ende një nga misteret e mëdha të historisë që ka frymëzuar edhe një seri televizive.

Leave a Reply

Adresa juaj email s’do të bëhet publike. Fushat e domosdoshme janë shënuar me një *

*