World health coronavirus outbreak and international public infectious disease and global deadly virus health risk and flu spread or coronaviruses influenza as a pandemic medical conceptin with 3D illustration elements.

Studiuesit në Universitetin e Oksfordit kanë miratuar një provë të re për të testuar përgjigjen imune tek njerëzit e shëruar nga covid 19, për t’i mbrojtur nga ri-infektimi. Testimi do të ndahet në dy faza dhe pritet të marrë në analizë qelizat T dhe antitrupat. Ky studim do të ndihmojë në përcaktimin nëse vaksinat e reja do të jenë efektive pa i testuar domosdoshmërisht ato në faza të shumëfishta të efektivitetit.

Studiuesit në Britaninë e Madhe do të testojnë përgjigjen imune tek njerëzit e shëruar nga Covid 19 për t’i mbrojtur nga ri-infektimi.

Këto teste përfshijnë ekspozimin e qëllimshëm të njerëzve të shëndetshëm ndaj organizmave që shkaktojnë sëmundje, por e gjitha kjo në mënyrë të kontrolluar.

“Qëllimi i këtij studimi është të përcaktojë se çfarë lloj reagimi imunitar parandalon ri-infektimin,” tha Helen McShane, një profesore e embriologjisë në Universitetin e Oksfordit.

McShane tha se ekipi do të masë nivelet e përbërësve të ndryshëm të përgjigjes imune të pjesëmarrësve – përfshirë qelizat T dhe antitrupat – dhe më pas do të monitorojë nëse pjesëmarrësit  infektohen  përsëri kur ekspozohen ndaj virusit.

Pjesëmarrësit duhet të jenë të shëndetshëm, jo ​​në grupe të prekshme, të jenë midis moshës 18 dhe 30 vjeç dhe të jenë të infektuar me koronavirus të paktën tre muaj para se të bëjnë testin.

Faza e parë e testit fillimisht do të përfshijë 24 pjesëmarrës të ndarë në grupe, të cilët do të marrin, përmes hundës, llojin fillestar të koronavirusit.

“Ideja është që të fillojmë me një dozë shumë të ulët dhe, nëse është e nevojshme, ta rrisim atë. Qëllimi ynë është të infektojmë 50% të pacientëve tanë, por pa ose me simptoma shumë të lehta,” tha McShane, duke shtuar se pasi të përcaktohet doza e kërkuar, do t’u jepet 10 deri 40 pjesëmarrësve të tjerë për konfirmim.

Faza e dytë e studimit – që pritet të fillojë në verë – do të përfshijë një grup të ri pjesëmarrësish dhe do të studiojë me kujdes përgjigjen e tyre imune para dhe pas ekspozimit ndaj virusit, si dhe barrën dhe simptomat tek ata që rishfaqen Covid.

Në rast të konfirmimit të ri-infeksionit ose simptomave në çdo fazë të testit, pjesëmarrësve do t’u jepet terapi me antitrupa monoklonale.

“Nëse ne mund të përcaktojmë nivelin e përgjigjes imune mbi të cilën një person nuk mund të infektohet, atëherë kjo do të na ndihmojë të përcaktojmë nëse vaksinat e reja do të jenë efektive pa i testuar domosdoshmërisht ato në faza të shumëfishta të efektivitetit,” tha McShane.

Pjesëmarrësit do të paguhen për tu bërë pjesë e këtij studimi, pasi çdo vullnetar duhet të jetë në karantinë për të paktën 17 ditë gjatë provës dhe të monitorohet për 12 muaj.

Leave a Reply

Adresa juaj email s’do të bëhet publike. Fushat e domosdoshme janë shënuar me një *

*