Një grup studiues të koordinuar nga Saverio Minucci, drejtor i programit të ri tëkerkimit në  Institutin Evropian të Onkologjisë dhe profesor i plotë i patologjisë së përgjithshme të Universitetit të Milanos (në bashkëpunim me grupin Marco Foiani, drejtor shkencor i IFOM dhe  Profesor i Biologjisë Molekulare në Universitetin e Milanos), ai zbuloi një mekanizëm të pashembullt molekular, i aftë, nëse aktivizohet, për vrasjen e qelizave të kancerit të”uritur”. Rezultatet e kërkimit, të mbështetura nga Fondacioni AIRC për kërkimin e kancerit, shfaqen sot në revistën shkencore prestigjoze Cancer Cell. Kjo është një strategji e re për të luftuar kancerin duke sulmuar metabolizmin e saj të ndryshuar. Hulumtuesit kanë zbuluar se një dietë që çon në uljen e sheqerit në gjak, që lidhet me administrimin e metforminës, shkakton një reaksion zinxhir që, duke përfshirë proteina PP2A, çon në vdekjen e qelizave të kancerit. Metformina është një ilaç i njohur mirë dhe i përdorur gjerësisht kundër diabetit të tipit II.

Qendra të tjera që së shpejti do të fillojnë testimet klinike tashmë janë përfshirë në studim. Në studimin klinik, duhet të konfirmohet toleranca e kombinimit dhe përveç kësaj, duhet të vlerësohet efektiviteti i kombinimit të dietës dhe metforminës hipoglikemike për të ndaluar progresin e tumorit, përveç terapive të përdorura tashmë si kimioterapia. Studimet e mëparshme kanë treguar tashmë se pacientët në terapi të kimioterapisë tolerojnë reduktimin e glikemisë dhe marrjen e metforminës mirë.

  • “Ajo ka qenë e njohur për rreth një shekull që metabolizmi është një nga dallimet kryesore në mes të kancerit dhe qelizës së shëndetshme – shpjegon Minucci – dhe për këtë arsye ajo duhet të jetë e mundur për të vrarë qelizat e sëmura duke shfrytëzuar këtë ndryshim. , e cila bazohet në disponueshmërinë e glukozës dhe fosforilimit oksidativ, i cili mund të frenohet me metformin. Ne kemi menduar të sulmojmë metabolizmin duke synuar fenomenin e ‘plasticitetit metabolik’, pra strategjinë me të cilën përshtatet qeliza e kancerit , duke kaluar nga glikoliza në fosforilim oksidativ dhe anasjelltas, në kushte të mungesës së ushqimit.
  • Në studimin tonë, duke reduktuar shkallën glikemike me dietë dhe duke administruar metformin, ne frenuam plogështinë metabolike dhe bëmë që qelizat e kancerit të vdesin. skanimi i mekanizmit të efektit synergistic të dietës dhe metformin, në sajë të një analize të hollësishme funksionale a Në nivelin molekular, kemi zbuluar se ajo që vret qelizën e kancerit është aktivizimi i proteinës PP2A dhe qarkut të tij molekular. Ky është një fakt i rëndësishëm jo vetëm nga këndvështrimi shkencor, por edhe i dobishëm për klinikën. Ne supozojmë se pacientët që paraqesin një mutacion në këtë qark mund të mos i përgjigjen terapisë së ardhshme me dietë dhe metforminë “. “Ne jemi në gjendje të fillojmë menjëherë sprovat klinike – përfundon Minucci – dhe ky kalim i shpejtë është shumë i rrallë në kalimin nga hulumtimi bazë në klinikë dhe është për ne një burim i kënaqësisë dhe shpresës së madhe për zhvillimet e ardhshme”.

Leave a Reply

Adresa juaj email s’do të bëhet publike. Fushat e domosdoshme janë shënuar me një *

*